آنالیز بازار و کسب و کار

توسعه‌ی کسب‌وکار با محاسبه‌ی سود و ضرر

یکی از دغدغه‌های امروز مدیران و صاحبان کسب‌وکارهای صنایع که خواب و خیال را از آن ها گرفته است ارزیابی و آنالیز میزان دارایی و سود و زیان کسب‌وکارشان در زمان کم و با سرعت بالا است.

سوالاتی که دائم ذهن آن ها را درگیرمی کند، معمولا شامل:

  • آیا کسب‌وکار من درآمدساز است یا هزینه‌بر؟
  • میزان سود ماهانه، سه ماهه و یک‌ساله من چقدر است؟
  • چگونه می‌توانم از میزان سود و زیان کسب‌وکارم مطلع شوم؟
  • آیا برای تصمیم‌گیری مهم بیزنسم، با چه روشی از شرایط مالی‌ام می‌توانم اطلاعات کسب کنم؟
البته وقتی در این شرایط قرار می گیری دو راه در پیش رو داری: 
  • بیخیال مشکلات می‌شوی و کسب‌وکارت را به قضاوقدر می‌سپاری
  • با تمام توان در رفع مشکل می‌کوشی و دنبال اجرای راه حل عملی هستی

در این جا می خواهم فرمولی ساده و در عین حال علمی و تست شده را برایت بازگو کنم که اگر جسارت به خرج دهی و آن را عملی کنی بسیاری از مشکلات مالی – مدیریتی کسب و کارت حل می‌شود.

مثال عملی (1 ):

مثلا کارخانه داری در سه ماه اول سال ( فروردین، اردیبهشت، خرداد) به مبلغ 34 میلیارد ریال به بازار و بانک باز پرداخت دارد ( بدهکار است)

در عوض طی این 3 ماه مبلغ 13 میلیارد ریال از بازار طلب کار است. و مقدار 23 میلیارد ریال محصول در انبار دارد و همچنین مقدار 17 میلیارد ریال سفارش در راه خارجی دارد و 7 میلیارد ریال سپرده بانکی دارد.

اوضاع این شرکت به دلایل زیر عالی نیست ولی خیلی هم بد نیست بهتر است بگویم متوسط است که باید طی یک برنامه 6 ماهه بهبود یابد. البته اگر اقدام خاصی انجام ندهد در آینده با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد.

مثال عملی (2 ):

کشاورزی در حوزه گیاهان دارویی وضعیت کسب وکارش در 6 ماه آینده در متغیرهای 4 گانه به شکل زیر است. اوضاع مدیریتی و ارزیابی آن چگونه است؟

الف) این فرد در 6 ماه آینده مبلغ 2 میلیارد ریال به بانک و بازار بخاطر بذر و مراحل کاشت و.. بدهکار است.

ب) در عوض ادوات کشاورزی به مبلغ 900 میلیون ریال، سپرده بانکی 200 میلیون ریال و 10 هکتار کشت محصولاتی چون: سیاهدانه، آویشن ولگار، زرین گیاه و بابونه و بادرنجویه دارد.

هر چند برای این کشاورز سرمایه ای چون زمین و آب را در این جا در نظر نگرفتیم ولی اگر طبق فرمول چهار گانه عمل کنیم خوشبختانه وضعیت این کشاورز خوب است.

ارزیابی مثال های بالا:

عددی که بدست می آید اگر بالای 70 درصد باشد وضعیت کسب وکار خوب نیست.

عددی که بدست می آید اگر بالای 100 درصد باشد اوضاع کسب وکار خراب است و باید فکر اساسی کرد.

اگر عدد به دست آمده کمتر از 50درصد باشد شما کسب وکارتان را عالی مدیریت کرده اید.

*ارزیابی کارخانه مثال اول 56 درصد است یعنی عالی نیست ولی نسبتا خوب است . اگر در 3 ماه آینده بتواند حدود 15 الی 20 درصد از بدهکاری به بانک و بازار را کاهش دهد اوضاع عالی شود.

*ارزیابی وضعیت کشاورز: مبلغ کل بدهی200 میلیارد ریال ( 200 میلیون تومان) و مجموع درآمد و دارایی تخمینی حدود 4.35 میلیارد ریال( 435 میلیون تومان) است. نسبت هزینه ها و درآمد این کشاورز طبق فرمول بالا 45.9 درصد است. یعنی وضعیت خیلی خوب است.

و اگر بتواند بازاریابی برای محصولات خود انجام دهد تا قیمت واقعی بازار را کشف کند وضعیت کسب وکارش عالی می شود.